Şurası kesin ki birçoğumuz hediye almaktan hoşlandığımız kadar sevdiklerimize hediyeler vermekten de mutlu oluruz. Ne var ki insanlar genellikle hangi hediyeleri alacaklarından pek emin olamazlar. Bu kaygılarında da oldukça haklılar çünkü uygun ve gerçekten mutlu edecek bir hediyeyi binlerce ürün arasından bulup çıkarmak çok zor bir iştir.

Hediye kartları insanların bu kararsızlığını bir nebze olsun hafifletmek için mağazalar, bankalar ve çeşitli satıcılar tarafından düzenlenmiş ön ödemeli para yüklü kartlardır. Günlük alışverişlerimizde hediye çeklerine aynı zamanda hediye kartı ve hediye kuponu gibi isimler altında rastlamak mümkündür. Hediye kartları geleneksel yöntemlerle ziyaret edilerek alınabilecekleri gibi, Boyner, Mango, İdefix, Derici, Bimex, Fenerium, IKEA gibi büyük mağazaların online alışveriş sitelerinden de alınabilir ve hediye edilmek istenen kişiye kolayca gönderilebilirler.     

Hediye çekini ya da hediye kartını alan kişi, hediyeyi verenin bu kartı aldığı mağazadan hesabına yüklenmiş miktar kadar alışveriş yapabilmektedir. Hemen hemen bütün büyük mağazalar hediye çeki sistemini kullanmaktadırlar. Hediye kartları satın alındıkları mağazada kullanılabilir, ya da mağaza bir zincirin parçasıysa herhangi bir satış biriminde kullanılabilir. Örneğin Yargıcı Ankara’dan alınmış olan bir hediye kartı Yargıcı İstanbul’da kullanılabilir.

Ayrıca hediye çekleri belli grubun tüm mağazaları için geçerli olabilir ya da aynı yerde bulunan tüm mağazalarda geçerli olabilir. Örneğin Teknosa’dan alınan bir hediye çeki Kliksa’da geçerli olabilir ya da hediye çeki bir alışveriş merkezinde bulunan tüm mağazalar için geçerli olabilir. Bugün artık sıklıkla karşımıza çıktığı üzere hediye çekleri kredi kartlarına da tanımlanmakta ve anlaşmalı mağazalarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. 

Birçok hediye çekinin son kullanma tarihi olmamasına rağmen bazılarında bir yıl gibi bir sınırlama olabilir. Hediye kartına tanımlı paranın tek seferde harcanması da gerekmez. Kullanıcı kalan miktarı mağazanın sisteminden kolayca öğrenebilir.

Bir hediye çeki alışveriş yaptıran ama sonrasında ödeme gerektirmeyen bir kredi kartıymış düşüncesini verir. Bu düşünce bile tek başına hediye çeki almanın ve kullanmanın ne kadar eğlenceli olabileceğini anlatmaya yeter. Daha da önemlisi hediye kartları hediyeyi kabul edenin kendi alışverişini yapmasını ve gerçekten ihtiyaç duyduğu ya da en çok arzuladığı şeylere sahip olmasına fırsat tanır.

Mağazalar yanında spor salonları ve SPA ve güzellik merkezleri gibi birçok iş alanında hediye çeki fırsatı sunulmaktadır. Hediye çekleri sevdiğimiz birisini herhangi özel bir çabaya gerek kalmaksızın şımartmanın ve ona özel biri olduğunu hissettirmenin güzel ve kolay bir yoludur. Çoğu zaman hediye çekleri insanların kendileri için hiçbir zaman yapmayacakları ya da yapmaya fırsat bulamadıkları alışveriş ve aktivitelerin kapısını açmaktadır.

Hediye kartları aile içinde kredi kartına tanımlanabilir, hediye kartı veya daha özel biçimlerde verilebilir. Bir hediye çeki tebrik kartına eklenebilir ya da iş hayatında sıklıkla rastlandığı gibi kurdeleli özenli bir kutu içinde de verilebilir. Hediye çekinin veriliş şekli alan kişiye hediyeyi verenin ne kadar cömert olduğunu da hissettirebilir.

Her mağaza ya da satıcı kendi hediye çeki sistemine ve satış politikasına sahip olmasına karşın genelde hiçbiri hediye çekini nakde çevirmeyi kabul etmez. İade durumunda da yine nakit vermek yerine iade edilen ürünün değerini karta yeniden eklerler. Kalan 3 TL ya da 5 TL gibi herhangi bir şey satın alınamayacak kadar çok küçük bakiyelerde ise şayet talep edilirse ödeme yapılarak kart kapatılabilir. Kalan bakiyenin ne olabileceğini de yine hediye çekini sunan kurum belirler.