İndirim kodu, alışveriş yapılan mağazalar, marketler ve çeşitli online alışveriş siteleri tarafından müşterilere sunulan satış promosyonlarının genel adıdır. Sayılardan ya da harflerden oluşan bu şifreli kodlar kullanıldıkları yerlerde alışverişi avantaja çevirirler. İndirim kodlarının sağladığı avantajlar oransal (örneğin %10) ya da parasal (örneğin 25 TL) olabilirler.

İndirim kodları, müşterilere kuponlar ve üye kartları gibi geleneksel yöntemlerle sunulabildikleri gibi günümüzde daha çok teknolojinin sunduğu imkânlardan yararlanılmaktadır. Bugün artık hemen hemen bütün büyük mağaza ya da marketler kendi müşterilerine indirim kodlarını ulaştırabildikleri e-mail, SMS ve uygulama altyapıları sahiptirler. Ayrıca online alışveriş kulüp ve mağazalarının tamamı da yine müşterilerine, kazandıkları indirim kodlarını alışveriş sırasında kullanma imkanı sunmaktadırlar. Bütün bunlara ek olarak iskontokuponu.com gibi üyelerine indirim kodları sağlayan, onları bu kodlardan haberdar eden ve alışveriş yapmak istedikleri mağazalarla ilgili sorgulamalar yaparak arzuladıkları indirim kodlarına sahip olmalarını sağlayan pratik internet siteleri de mevcuttur. 

Sunulan indirim kodlarına genellikle indirim kodu, indirim kodum, kupon kodu, promosyon kodu, kampanya kodu, avantaj şifresi, indirim şifresi, kampanya şifresi, indirim kuponu, indirim çeki, hediye çeki gibi isimler verilmektedir. Her gün yüzlerce mağaza, market ve online alışveriş sitesi tarafından müşterilerine sağlanan indirim kodlarını artık sadece özel günlerde değil yılın tüm zamanlarında bulmak ve fırsatlardan yararlanmak mümkün. Tüketiciler tarafından en çok tercih edilen hepsiburada, n11 ve gittigidiyor gibi online alışveriş sitelerinden, groupon, morhipo, markafoni, trendyol gibi online alışveriş kulüplerine, Bosch, Vestel, Arzum gibi beyaz eşya üreticilerinden, Boyner, D’S Damat, ve US Polo Assn. gibi tekstil öncülerine ve hatta Çiçek Sepeti, D&R, Saat&Saat gibi farklı mağazalara kadar, kısacası hemen her alanda indirim kodlarına rastlayabilir ve sağladıkları avantajlardan kolayca yararlanabilirsiniz.

İndirim kodları her mağazada ya da markette farklı isimlendiriliyor olsalar da amaçları aynıdır. İndirim kodlarının amacı bir yandan memnun kalan eski müşterilere cazip fırsatlar sunmak, diğer yandan yeni müşteriler kazanmaktır.

Mağaza ve marketler indirim kodlarını genellikle kuponlar, indirim zarfları, dergiler, gazeteler, internet (e-mail, sosyal medya ya da online yayınlar yoluyla) ya da cep telefonları gibi mobil araçlar ve uygulamalar yoluyla müşterilerine ulaştırırlar. Böylece kendilerine sağlanan indirim kodlarını kullanan müşteriler fırsatlardan yararlanabilirler. İndirim kodları genel olabildikleri gibi kişiye özel yani müşteriye göre düzenlenmiş de olabilirler.

İndirim kodlarının müşterilere faydaları iki şekildedir. Birincisi, indirim kodları sayesinde müşteriler indirim ve avantajlardan yararlanarak arzuladıkları ürünlere daha az para ödeyerek sahip olabilmektedirler. İkincisi ise indirim kodları yoluyla mağaza ve marketler arasında daha farklı bir rekabet ortaya çıkmakta ve bu rekabet sayesinde fiyatlar tüketicilerin avantajına gerçekleşmektedir.

Araştırmalar da göstermektedir ki bilinçli tüketiciler indirim kodlarına daha fazla zaman ayırmakta ve böylece sağlanan fırsat ve avantajlardan daha fazla yararlanmakta ve böylece istediklerine daha az harcayarak sahip olabilmektedirler.